פאזל לתינוקות

המשחקים הראשונים שלנו בבית נוגעים בעיקר למשחקי התאמת צורות ולא לשום פאזל זה או אחר(אולי בהמשך הם גם מתפנקים עם מגה בלוקס), אבל בשורה תחתונה, תינוקות ממצאים את המשחקים הללו די מהר. 

המתוקה הקטנה שלנו ( נכון לזמן כתיבת שורות אלה) היא בת שנתיים. ילדה חכמה, כמו רוב הילדים בגילה, מאוד סקרנית. כל היום בשבילה זה לפתור בעיות וחידות. החל מהדבר הפשוט ביותר, עוברת ליד הנעלים שלי, חייבת להביא לי אותם. עוברת ליד מגירה פתוחה, חייבת לסגור אותה. וגם עם המצבים הכי מורכבים לגילה כאשר עומדת מול שתי אחיותיה הגדולות אשר נמצאות בתוך תהליך מורכב וסנטימנטלי ורק מתבוננת במשך דקות ארוכות עם מבט חושב כדי לנסות להבין את הסיטואציה ולנסות להשתלב בהתאם.

אז התינוקות שלנו די נבונים בגיל הזה, וניסיון פתירת הבעיות שלהם מגיע בסקרנות אין כץ גם לפאזלים. רק שאנחנו צריכים לשים להם אותו מול העיניים. לנו לקח קצת זמן, ובאנו לתת את הטיפים שלנו אחרי כמה חמודות, כדי שגם אתם תוכלו להשתפשף עם התינוקות שלכם במשחקי פאזל, לדעת כיצד לשחק איתם וגם איזה פאזל כדאי בכלל לקנות. אז בבקשה:

כיצד לשחק עם התינוק בפאזל

המשחק עם התינוק/הילד הקטן שלכם צריך להיות אינטרקטיבי מולכם. זנחו את הטאבלטים והמחשבים (אם כי אפשר להוסיף זאת אך לא במקום) ושוחחו עם התינוק על ההתקדמות במשחק. 

חשוב כי אוצר המילים יהיה גבוה ולא יחסוך מתינוק כבן שנה וחצי פלוס מינוס שום תיאור של הפאזל או חלקיו. כדוגמא אפשר לומר לילד משפטים כמו:

  • יפה מאוד אך צריך לסובב את החלק (ולהראות לו בהתחלה מה זה סיבוב)
  • יפה, אך שים לב כי החלק הישר לא צריך להיות פה.
כמו כן מניסיוננו עם הקטנות שלנו כדאי לתת לילדים לתפוס את המושכות. תינוק קטן מסוגל לפרק ולהרכיב פאזל כמה וכמה פעמים ברצף ולהשאיר אתכם עם פה פעור עם ההתקדמות מפעם לפעם.
אז כהתחלה מראים לתינוק איך שני חלקים מתחברים ונותנים לו להרכיב בעצמו את הפאזל. כדאי ששני החלקים יראו שייכות מאוד ברורה, לא רק מבחינת הצורה אלא גם מבחינת הצבעים והדמות הנשקפת אחרי החיבור. בהמשך כדאי ומומלץ להוסיף חלקים ולתת לילד להבין לבדו כיצד להרכיב את הפאזל.
פאזל לתינוק
זה קצת הפוך... אפשר לעזור בהתחלה אך בהמשך לתת לילד לחשוב לבד

סוגי משחקי פאזלים לתינוקות

אז זהו, שגם כאן, הואילו בטובם היצרנים לפנק. כדאי שנכיר את סוגי הפאזלים השונים, כדי שנדע להתאים אותם לגיל ולקריזה שלנו. אז הנה מקבץ שכיח, יכולות להיות "הכלאות" בין סוגי הפאזלים כמובן:

  •  פאזלים מעץ – הסוג המומלץ ביותר. מדובר בפאזל קשיח שהתינוק שלכם יכול לנגוס במידה סבירה ולא יקרה לו כלום. הפאזלים ההלו מגיעים לרוב במספר חלקים בודד, בדר"כ החל מ -2 חלקים בלבד ועד 12 חלקים. את הפאזל מהעץ אין אפשרות לקפל ונגיסות ברבה סבירה כאמור לא יזיקו לו, לכן הפאזל הזה מצויין כפאזל ראשון.
  •  פאזלי קופסא – פאזלים המאוגדים בקופסה לרוב מעץ, נוח לשמירה על סדר ועמידים מהרס של התינוק שלרוב יקפוץ / ישב בשלב כלשהוא על קופסת הפאזל ויהרוס אותה.
  • פאזלים על תמונה – פאזל שהתינוק מרכיב ישירות על התמונה וככה קל לו להבין בדיוק היכן כל חלק צריך להיות. האם ייתכן והפאזל הזה מונע מתינוקות לחשוב קצת מעבר לאופק? ייתכן. האם עדיף כבר לתת לילד פאזל עם פחות חלקים ובלי התמונה מאחור? גם ייתכן. בכל אופן האפאזל כנראה לא מזיק ורק תורם לילד, בטח בהתחלה.
  •  פאזלים על תבנית/צורה – דומה לתמונה אך כאן ישנה צורה שלתוכה הילד צריך להכניס את הפאזל. מאוד מומלץ כפאזל ראשון ועוזר לילד לפתח עוד התמצאות במרחב ולמידת צורות מורכבות.
  • פאזל רצפה – אחד הפאזלים המהנים ביותר לילדים. לרוב מדובר בפאזלים מאוד גדולים, עם חלקים גדולים. הנאה. בעיקר כשהפאזל מורכב ונהנים מהמראה. מה שכן לתינוק זה לא הכי מומלץ מאחר והתינוק יתקשה לראות את התמונה הגדולה. מגיל שנתיים זה דווקא יכול להיות יותר בזרימה ואצלנו דריה השתלבה יפה מאוד עם אחיותיה לקראת גיל שנתיים בפאזלי הרצפה.
  • משטח פאזל לתינוק – בדר"כ מדובר במין "שטיח" שהתינוק יכול לשחק עליו ולכן מדובר במשטח בטיחותי למדי. המשטח עצמו מורכב מחלקים ספוגיים גדולים של כ – 40 ס"מ פלוס לחלק, ובתוך החלקים הגדולים עצמם ניתנים לפירוק מספרים או אותיות. נחמד מאוד, אם כי לא בטוח עד כמה ידידותי כמשחק לתינוק.

יתרונות במשחק עם פאזלים

אז מה יוצא לנו ולתינוקות שלנו מלשחק עם פאזל? המון. נעבור על היתרונות הגדולים ביותר:

  • קשר הורה תינוק  – הקשר ביניכם לבין הילד שלכם רק גדל עם המשחק והשיח עם התינוק. אז נכון לא מדובר ביתרון ייחודי לפאזל, אך מדובר באחת מהנקודות החשובות ביותר להפתחות הילד ונפשו. שחקו איתו, היו רגועים, חייכו הרבה ותהנו לא פחות ממנו מהתעלומה הזאת שנקראת פאזל.
  •  פיתוח אוצר מילים מרחבי – מה שנקרא Spatial vocabulary. השתמשו הרבה במילים המתארות את הסיטואציה כמו "מלמעלה, מלמטה, הפוך, ארוך, קצר, מאחורי, מעל, שמות של צורות, רזה, מלא, זווית, לפני, אחרי ועוד.
  • שיפור קורדינציה – הקשר בין העין לידיים, הקורדינציה הוא משאב "מוגבל" בגיל הזה, אנחנו קולטים על התינוקות שלנו בתחילת דרכם כמה יש מוגבלות בדבר אך מצד שני השיפור מהיר ומרשים. לנו יש את היכולת לעזור לתינוק המתפתח גם בנושא הזה.
  • ניצול זמן – אנחנו לא האמנו שהפאזלים יקחו לתינוק הרבה מזמנו "היקר" וזה אכן ככה. התינוק מעמיק ומנסה לפתור את הבעיה שנקראת מולו והזמן עף, ואז הוא מנסה שוב! איזה יופי. אומנם לא מדובר בטלויזיה וכנראה גם לא בחצי שעה רצופה, אבל מבין המשחקים לתינוקות המיותרים כל כך הקיימים היום ואשר מציגים ריגוש ואיזה צליל לשתי שניות שלתינוק יימאס מהם אחרי דקה, כאן התינוק שלכם ישרוף זמן בהבנה. כל עוד הוא הגיע לגיל שהוא באמת מבין כיצד להרכיב פאזל.
פיתוח קורדינציה
וזה עוד אחרי 10 שניות של ניסיונות - פיתוח הקורדינציה מובטח

טיפים נוספים למשחק עם הפאזל

  • היו סבלניים! רומא לא נבנתה ביום אחד, וגם אתם לא למדתם להרכיב פאזל, גם אם הכי פשוט, ביום אחד. אלא אם כן ההורים שלכם קצת נרדמו בשמירה ונתנו לכם לשחק עם הפאזל הראשון שלכם רק אחרי גיל 3.
    שימו לב ייתכן ותראו כי התינוקות שלכם מרכיבים שני חלקי פאזל בצורה מדהימה ובפעם הבאה הם ירכיבו אותם הפוך לגמרי, או בכלל עם חלק אחר. רוב הסיכויים שבפעם הראשונה הם הצליחו בעיקר כי שני החלקים היו אחד ליד השני, לכן לא לשכוח כי תינוקכם עדיין בלמידה, גם בפעם השניה והשלישית שהוא משחק בפאזל.
  •  הפאזל הראשון (ואולי גם השני והשלישי) צריך להיות קשיח ועמיד, תאמינו לנו, פקודות אלה נכתבו בדם.
  • על אף העמידות של הפאזים האיכותיים והטובים יותר, כדאי לפקח על התינוק לקראת סיום המשחק. גם הפאזלים העמידים יותר מעץ יכולים להישחק מנגיסות רבות. רוצים טיפ יותר רציני? תדאגו שהילד שלכם יהיה שבע לפני המשחק. ישנה קורולציה ברורה בין רעב התינוקות לבין אכילת עצמים שונים ומשחקים ה"נקרים לדרכם".
  • התאימו את הפאזל לגיל – אל תצפו שתינוק בן שנה או בן שנתיים יוכל להרכיב פאזל שמיועד לילד בין 4, גם אם לעיתים זה קורה, כדאי להתחיל קודם מהקלים יותר שהילד יתפוס את הפואנטה ולא יאבד את סבלנותו מהתחלה כי לא הבין מה הקטעה עם הפאזל. מצד שני ישנם פאזלים שכתוב עליהם מגיל 3 בלבד, אך הרמה שלהם נמוכה למדי, לכן פאזלים כאלה התינוק שלכם יהיה מסוגל להרכב לפעמים לפני הגיל הרשום. למה מגיל 3? הסיבה העיקרית היא בטיחותית.  מה שמביא אותנו לנקודה הבאה.
  • היזהרו מחלקים קטנים – פאזלים לרוב אינם כוללים חלקים ממש קטנים, לכן לפעמים אם פאזל נראה בטוח על אף שכתוב עליו מגיל 3 בלבד, הוא כנראה שברירי למדי ותינוק יכול לנגוס ולשלוף חלקים קטנים ממנו. לכן הישמרו מכך. פאזלים כאלה הם רק בפיקוח צמוד שלכם ובסיום אוספים את כל החלקים, מוודאים שכל החלקים בפנים ומאכסנים גבוה בארון.
פאזל לתינוק

היו בקשר ושתפו!

כתיבת תגובה

האימייל לא יוצג באתר. שדות החובה מסומנים *