hCG – כל המידע שצריך לדעת

הורמון ה – hCG אינו עוד הורמון המצוי בגוף האישה בשגרה. למען האמת, על אף שהורמון hCG זרם בגופי כבר מס' שנים עד היום, לא היכרתי אותו ולא שמעתי עליו עד שהתחלתי לרחרח על בדיקות הריון.
להורמון ישנם מספר תפקידים חשובים בגוף האישה, והשפעתו על מצבה של האישה וההריון הוא משמעותי ביותר. 
במאמר הקרוב אפרט על הורמון hCG, אתאר את דרך פעולתו, תפקידיו, השפעתו על הגוף, הרמות בזמן ההריון ולמה צריך לומר תודה על המתנה הזאת ששמה hCG וחשיבותה כאשר מנסים להיכנס להריון.
מאמר זה פחות קשור לביוץ ולאפשרות לאתר את הביוץ בעזרת מחשבון ביוץ ובדיקות ביוץ, אלא נוגע בעיקר לתפקיד ה – HCG.

איך נוצר ה - hCG?

חלקנו יוצאים מתוך נקודת הנחה שההורמון הזה תמיד נמצא בכמויות מזעריות בגוף האישה ופשוט עולה בתחילת ההריון ואחרים חושבים שזה פשוט מופרש כמו רוב ההורמונים.
אבל בשונה מהורמונים רבים אחרים, הורמון ה – hCG מופרש מהשכבה החיצונית של שכבה בשם טרופובלסט (trophoblast) שהם השכבה החיצונית של ה – בלסטוציסט (blastocyst). טוב.. בטח יש לכן קצת רעש בראש. אסביר בשפה יותר פשוטה:
בתחילת ההריון הביצית מופרית ע"י הזרע, אז מתחילים להיווצר שינויים בתאי הביצית, והביצית נפרדת משמה היפה ומחליפה אותו בשם קצת יותר נוראי, בלסטוציסט (blastocyst). כלומר, כל אחד ואחת מאיתנו (וגם כל יונק אחר תאמת) היה באביב ימיו הראשונים מאוד בלסטוציסט קטן וחמוד. אותו בלסטוציסט מורכב מתאים פנימיים וחיצוניים, הפנימיים יתפתחו למה שיהיה אנחנו, העובר אך לא נגע בזה עכשיו. 
לעומת זאת,התאים החיצוניים של הבלסטוציסט זה מה שמעניין אותנו, ושנתמקד בו עכשיו. מדובר בשכבת תאים אחת דקה בשם טרופובלסט (trophoblast), שבהמשך, לאחר המסע הקצר של הבלסטוציסט, תעזור בהשרשה ותיצמד לדופן הרחם ותתחיל להתפתח לשליה ושק שפיר. מדהים. העניין הוא שהשכבה הזאת בשם הטרופובלסט, מכילה שכבה חיצונית (סינקטיוטרופובלאסט) שמלבד ההיצמדות לדופן הרחם ותחילת החיבור לאם ויצירת השליה, גם מפרישה הורמונים. בין ההורמונים פרוגסטרון, לפטין, אבל גם מיודענו עם השם המצחיק "גונדוטרופין כוריוני אנושי", ה – hCG בכבודו ובעצמו. 
אז בואו נעשה קצת סדר בראש. הביצית מופרית והופכת לבלסטוציסט. לו יש שכבה חיצונית בשם טרופובלסט, שהשכבה החיצונית שלה בשם 
סינקטיוטרופובלאסט, מפרישה את הורמון ה – hCG לאחר ההשרשה בדופן הרחם.

מה תפקיד ה - hCG

אז נכון, ה – hCG הוא אחד מהגורמים העיקריים לבחילות הנוראיות שעברנו בתחילת ההריון. אבל תופתעו (או שלא) לשמוע, שזה ממש לא התפקיד שהוא קיבל עליו בתחילת הדרך. בואו ניגע בתפקידים העיקריים שלו ולפחות אותן השערות שעלו במחקרים שונים:

  1.  שיפור הפתיחות וההכנה של רירית הרחם להשרשה – ההורמון מגרה את הרירית וגורם לכך שחלון זמן ההשרשה יגדל. Sasaki  במחקרו הניח תיאוריה כי מרבית כשלונות ההריון מתרחשים בגלל שביום ההשרשה, אין הפרשה מספקת של ה – hCG. במחקר אחר הראו כי כאשר נותנים כמות מסויימת של hCG, גדלה הסיכוי סטטיסטית משמעותית להשרשה תקינה ברירית הרחם.
  2.  עזרה בהירקמות השליה (Placentation) – מחקרים הראו קשר בין סוגי hCG שונים להיווצרות השליה. בנוסף, מחקר נוסף, הראה קשר בין הזרקות של hCG לירידת התנגדות של כלי דם, התרחבותם, ועזרה בזרימת הדם. תנאים הכרחיים ליצירת השליה.
  3. עזרה ב"חדירה" של השליה לרירית הרחם –  נמצא כי התצורה מסוג h-hCG שריכוז גבוה שלה נמצא בתחילת ההריון, עוזרים בהשרשה של תאי הטרופובלסט וחדירתם לרחם בכדי ליצור את הקשר בין האם לעובר.
  4.  נוגד דחייה (מדכא מערכת חיסון) – משהו חדש הרי צומח לנו בגוף ובשביל שמערכת החיסון לא תדחה אותו, נכנס הורמון ה- hCG להילוך גבוה ומשפיע בדרכים שונות על סבילות יתרה במערכת החיסון שלנו.  לא פלא שישנם מחקרים רבים על מתן hCG למושתלי איברים בכדי למנוע דחייה.
  5. עוזר בגילוי הריון – טוב, לא מדובר בסיבה שלשמה הגוף מפריש את ההורמון, אך חשוב לי להזכיר זאת, כי בזכות ה – hCG, אנו יכולים היום לאתר הריונות עם בדיקות מעבדה ובדיקות ביתיות פשוטות לאיתור הריון.  כשאנו מאתרים רמה כלשהי של hCG,  זוהי בעצם הוכחה להימצאותו של בלסטוציסט ולתחילת חלוקת התאים להיווצרות עובר.

תסמינים בגוף האישה עם עליית hCG

  1. כן, חשוב לנו לדעת גם אילו "מתנות" מגיעות עם ההורמון, ואיך הוא משפיע על המערכות בגופנו. התסמינים הבולטים ביותר ואשר מקובל לשייך אותם להורמון hCG הן הבחילות וההקאות המוכרות בהריון (NVP).  הכוונה שלי כשרשמתי "מקובל לשייך אותן" כי אין הוכחה נחרצת לכך שההורמון גורם להקאות, או מה בכלל גורם להקאות ובחילות. עם זאת, מחקרים הראו סבירות גבוהה ביותר שישנו קשר לכך.
  2. ראשית, שיא ההקאות ושיא רמות ה – hCG בגוף מתרחשות לרוב סביב שבועות 12-14. 
  3. נשים עם הריונות חריגים שבהם לרוב יש גם רמות גבוהות של hCG, חוות בדר"כ גם יותר הקאות ובחילות. 
  4.  בהשוואה בין נשים הריוניות ללא סימפטומים וכאלה שכן חוו את הסימפטומים של הקאות ובחילות, נמצא כי לקבוצה השניה היו רמות גבוהות יותר של hCG בשתן ובדם.
  5.  נשים עם הקאות יתר בהריון (HG) הן במתאם חיובי עם רמות גבוהות של hCG. 
תסמינים נוספים מוכרים נוספים הקשורים להריון וייתכן מאוד וקשורים לhCG גבוה, הן:
  • גרפסים
  • ריפלוקס
  •  עייפות
  • כאבי ראש
  •  רגישות בפטמות
  •  חוש ריח חד
  •  בעיות שינה
  • ועוד

סוגי hCG ואילו סוגים בדיקות ההריון הביתיות מגלות

נו לא באמת חשבתן שיש רק hCG מסוג (איזופורם) אחד וזהו… המורכבות והיופי של האישה (אני טופחת ממש חזק על השכם שלי עכשיו) מגיעים במקור ממורכבותם של ההורמונים שלנו. וה- hCG לא נעלם מהמפה בעניין זה. למען האמת, במהלך ההריון שוחים בגוף האישה מספר סוגי hCG.  נהוג היום, בהתאם לארגון הבריאות העולמי (WHO) לציין 6 סוגים של hCG אשר משמעותיים יותר מהסוגים האחרים:

  1.  hCG 
  2.  hCGbeta 
  3.  hCGalpha 
  4.  hCGn 
  5.  hCGbetan 
  6.  hCGbetacf 
יש לציין כי ישנם דיבורים לא מעטים על סוג נוסף דומה מאוד ל hCG הרגיל בשם hCG-H (ר"ת hyperglycosylated hCG) אשר יש סברות שהוא התצורה הבולטת ביותר בתחילת ההריון (וכבר ראינו על כך מחקר במאמר אחר שלי). העניין הוא שאין תקן מסודר לסוג זה של hCG וגם אין דרך מסחרית שבודקת בדיוק את התצורה הזאת. רוב הבדיקות מגלות כמה תצורות ולמען האמת, לא הוכח שתצורה זאת או שילוב של כמה, הוא ערובה לזיהוי מדוייק יותר של תחילת הריון. בנוסף, בדיקות אימונואסיי (Immunoasay – אותן אלה שמשתמשים בהן בבית) מראות תוצאות שונות באבחון סוגים שונים של hCG, ומכאן לפעמים השונות הגבוה בתוצאות המבחנים.

מה הן רמות ה - hCG התקינות והממוצעות בזמן ההריון

רמות הורמון ה – hCG משתנות וקופצות בתחילת ההריון בשיעורים גבוהים ביותר. בתקופה הראשונה, קופצת רמת ההורמון בכ – 50% בכל יום שעובר!

תחילת עלית ההורמון בדם ובשתן הם באיזור היום ה – 8 לאחר ההתעברות. אז כבר מתחיל הבלסטוציסט (ביצית וזרע לשעבר) להשתרש ברירית הרחם והתחילה להיווצר השליה.
מצורף הגרף של מחקר מקיף שנעשה בנושא ואשר סיכם שלושה מחקרים גדולים אחרים. ניתן לראות כי החל מהיום ה – 8 לאחר ההתעברות מתחילים לזהות רמות hCG בגוף האישה. 

hCG בגוף לאחר כניסה להריון

בטבלה הבאה ניתן לראות את כמויות ה – hCG שאובחנו בשתן נשים, זאת ביחס לגיל ההריון.

תכונההישבנון המרופדהישבנון אסלה הרגילישבנון פשוט ללא מדרגה
משקלכבד למדיבינוני כבדקליל
נקודות אחיזה על מושב האסלה54אין, נתפס עם המושב האינטגרלי של האסלה
עומק מדרגות22 ס"מ14 ס"מאין
ידיות אחיזהישישאין
ישבנון מרופדכןלאלא
מונע החלקהישאין-
מונע התזה (לפיפי)ישישיש
גומי מונע החלקה ברגלייםישאין-
ניקיוןדי פשוטדי פשוטמאוד פשוט

אז מה למדנו על ההורמון ה- hCG וחשיבותו בהריון

להורמון hCG ישנה חשיבות גדולה מאוד בתחילת הריון. ההורמון מכין את הגוף ומלמד אותו מה המצב התקין להיות בו בזמן ההריון. ההורמון גם מגביר את סיכויי ההשרשה ויצירת השליה וכך מגדיל את הסיכוי להיווצרות הריון תקין.
מצד שני, להורמון הנפלא הזה יש תופעות לוואי לא קלות, וישנן נשים אשר יחוו את הסיפטומים לא רק בשליש הראשון אלא לכל אורך ההריון. אני למזלי, אומנם חוויתי תקופות מאוד קשות, אך הן הסתכמו כמעט כולן בשליש הראשון.
בנוגע לרמות ההורמון ולבדיקות ההריון הביתיות. נראה כי ההורמון מגיע באיזור היום ה – 11 לרמות שבדיקות ההריון מתיימרות לזהות.  עם זאת, המלצתי היא לחכות עד ליום ה – 13 . בימים אלה ההורמון משלש את כמותו והסיכוי שנקבל תשובה מהימנה מבדיקת ההריון הביתית גדל לאין ערוך.  בנוסף, ישנן לא מעט טעויות בחישוב זמן המחזור האחרון, ובמידה שאנחנו לא בטוחות במאת האחוזים מה היום הראשון של המחזור האחרון(עדיף לבצע רישום), כדאי שנחכה עוד מספר ימים.
בדיקות ההריון השונות גם נבחנות ביכולות לזהות את התזורות השונות של ה – hCG. לכן חשוב להכיר במגבלות ולקחת טווח של עוד מספר ימים כדי לזהות לפי הבדיקה באם התבצע הריון.

אני ממליצה בחום להשתמש במחשבון הפשוט שלנו לחישוב מתי בטוח לעשות בדיקת הריון.

היו בקשר ושתפו!

כתיבת תגובה

האימייל לא יוצג באתר. שדות החובה מסומנים *