השאלה איך להיכנס להריון לא העסיקה אותי רוב חיי. לרוב מדובר בהליך טכני (או יותר נכון מיני) שבסיום האקט המיני האישה מופרת מזרעו של הגבר. מה שכן, לאחר שמחליטים להיכנס להיריון, ולרוב רואים שאירוע הכניסה להריון לא התרחש לאחר הניסיון הראשון (הרי קיבלנו שוב מחזור), מתחילות לצוץ השאלות ובטח ובטח השימוש בבדיקות הריון.
מדוע לא נכנסתי להריון? במה טעיתי? האם זה אני או בעלי? האם יש דרך יותר נכונה לביצוע האקט המיני? האם ישנה תנוחה יותר מתאימה? האם הזמן שבו קיימנו יחסים הוא זמן לא מתאים ? ואם כן מה הוא הזמן המתאים?
אז לאחר ש"הקאתי" חלק קטן מהשאלות שעלו בראשי במהלך שנים אלה, הגיע הזמן שאנסה לענות עליהן בפירוט הרב ביותר שאוכל, בכדי לעזור לכולכן להגביר את סיכוייכם להרות.
איך כל העסק מתחיל
- חלקנו נכנסות להריון בלי כוונה, אבל זה לא אומר שמאחורי הקלעים בגוף שלנו מתרחשים דברים מופלאים ומורכבים. בואו נסקור אותם בקצרה:
- הבשלת הביצית – אז כל הסיפור היפה מתחיל לו עם בליל הורמונים שגורם להבשלת הביצית מדי חודש בחודשו. לרוב בהפרש קבוע מהפעם שעברה (במקרה והמחזור סדיר). ההורמון העיקרי המוכר הוא הורמון מגרה זקיק (FSH) שמגיע בתחילת המחזור מהמוח המוכשר שלנו הישר ליעדו למטה בכדי לגרום לזקיק להתפתח לביצית!
- התעבות הרחם – בהשפעת אסטורגן (שמיוצר בשחלות) רירית הרחם מתחילה להתעבות לשם קליטת הביצית ברחם ולמוכנות הרחם להריון הקרב ו(אולי) בא.
- הביוץ – לקראת אמצע המחזור משתחרר הורמון נוסף, הורמון מחלמן (LH), אותו הורמון שעל גילויו אמונה הערכה הביתית לבדיקת ביוץ והעזרה במחשבון הביוץ, כאשר רמתו מאוד גבוהה מספר ימים לפני הביוץ.
בביוץ משתחררת ביצית מן השחלה אל החצוצרה ומחכה לכוכב הנודד, הלו הוא תא הזרע, הידוע בכינויו "הזרעון". הזרעון לעיתים נבחר מתוך מאות מיליונים המתחרים עימו במרוץ לעבר הביצית. הכמות כמובן תלויה בכמות המשתנה מאדם לאדם וכן מכמות היחסים שקויימו בסמוך לכך. - ההפריה – במידה ומתקיימת הפרייה המסע הקצר לעבר הרחם מתחיל, שם כמובן הביצית נקלטת ומתחילה להתחלק שוב ושוב ושוב, עד שאנחנו נוצרים. במידה ולא מתקיימת ההפריה, שכבת הרחם נושרת ומתחיל לו המחזור מחדש עם הדימום המוכר לנו.
זהו בערך ועל רגל אחת(או אפילו על חצי רגל) הסיפור של ההריון. זנחתי גם הסברים על עוד כמה הורמונים שמעודדים את ההורמנים האחרים, אבל זה לדעתי החלק הפחות חשוב להבנה. החצי כוס המלאה בתוך כל המורכבות הזאת, היא שלנו יש תפקיד אחד. לעשות סקס ובזמן. עם נעשה זאת, נקבל במתנה בחילות. סליחה, נקבל תינוק והמון אושר בהמשך החיים!
התאריך הנכון לקיום היחסים
לרובנו מוכר המושג "חלון ההזדמנויות". אותם ימים בודדים המגיעים במרכז המחזור במטרה לחזות את הביוץ ואשר מאפשרים לנו את ההזדמנות להרות עם קיום יחסי המין. החלון הזה אינו אגדה, ואפשרתי גם באתר לדעת מה הם הימים הנכונים לך לפי מחשבון הביוץ.
עם זאת, חשוב לדעת שלא כולן נמצאות בתאריך הזה. למען האמת, אם ננסה לדייק, חלון הביוץ הידוע שלרוב מופיע בין היום ה -10 ליום ה – 17 מופיע ככה רק אצל 30% מהנשים. ראו את המחקר הבא הנוגע לתאריך הנכון לקיום יחסים לכניסה להריון. ניתן להבין מהמחקר כי מעל 70%(!) מהנשים מבייצות לפני או אחרי התאריך / החלון המדובר. מלבד האחוז היחסית נמוך ב"חלון ההזדמנויות", רואים במחקר כי הסקאלה של ביוץ הינה מאוד מאוד רחבה. לדוגמא, באחד הגרפים המתוארים במחקר ושצרפנו מטה, ניתן לראות ולהבין כי כ – 50% מהנשים מקבלות את הביוץ באיזור היום ה – 13. אך ישנם אחוזים נוספים המקבלים את הביוץ כבר החל מהיום
אפליקציה לחישוב ביוץ
האפליקציות לחישוב ביוץ הן סיפור נחמד, אך מבחינתי עגום. במשך תקופה ארוכה ניסיתי להיכנס להריון והסתמכתי על בדיקות הריון. למען האמת, על אף שציינתי באחת האפליקציות היותר נוחה שהמחזור שלי הוא 28 יום, האפליקציה היתה נותנתי לי שוב ושוב את היום ה – 12 כיום שכדאי לנסות להיכנס בו להריון. עם זאת, בחשיוב הביוץ, גם במחשבון לחישוב ביוץ, נוכחתי לראות כי היום העדיף מבחינתי הוא היום ה – 16. למען האמת עליתי על זה כאשר התחלתי לחשב ביוץ ולהשתמש בערכות לחישוב ביוץ. אז כאשר הגעתי ליום ה – 12 לפי האפליקציה דווקא הערכות הביתיות לביוץ לא הראו תוצאות חיוביות, ככה במשך כמה ימים ולכן חדלתי להשתמש בהן. מה שמצחיק הוא, שדווקא בחודש זה שבו חיכינו מספר ימים לקיום היחסים נכנסתי להריון, ובחישוב מהיר הגעתי למסקנה שהיחסים בוצעו ביום ה – 16, אותו היום שהגעתי עם החישובים שלי אליו ואשר היה שונה מאוד מהיום שהציגו האפליקציות.
מסקנה: אל תסתמכו על האפליקציות, בצעו בדיקות ביוץ בעצמכן, אפשר עם חישובים וכמובן עם ערכות ביתיות לביוץ.
איך נראתה התוצאה חיובית כשנכנסתי להריון
בניגוד להמון בדיקות אחרות, בדיקות הביוץ וכן בדיקות ההריון לא תמיד הכי ברורות ומדוייקות. הפסים כפי שציינו קצת מבלבלים גם כאשר מקבלים תוצאה חיובית או שלילית בבדיקת הריון ביתית. אך ביום שבו גיליתי שאני בהריון, גם אם לא הכי האמנתי, הפסים היו ברורים להפליא
קשיים שהיו לי בדרך לכניסה להריון
לא להאמין, אבל הרגשתי שהיו לי "חבלי לידה" עוד הרבה לפני הלידה, ויותר מדוייק, לפני הכניסה להריון.
הקושי העיקרי יתכן ונבע מכך שהנקתי בזמן ניסיונות הכניסה להריון ככה שהרגשתתי שהמחזור לא סדיר ואיתו גם הוסת והביוץ לא סדירים. היום חודשים ארוכים בתחילה שבכלל לא קיבלתי מחזור, ככה'נ בגלל שהנקתי. לאחר מכן היו דימומים לא ברורים שהגיע המחזור. לאחר מכן ראיתי כי אכן הגיע המחזור, וכרגיל אצלי 4-5 ימים דימום, אך בהמשך היו גם רגעים מאוד מבהילים. לפני מספר חודשים קיבלתי מחזור כרגיל אך הדימומים מהתחלה היו מאוד חזקים. התחלתי לדאוג שמה גיל המעבר הגיע אצלי מוקדם מהרגיל בדומה לנשים אחרות ששמעתי שהגיע אליהן. מה שיותר הדאיג אותי זה החיפושים באינטרנט אחרי התופעה שהזכירו מאוד את מה שיש לי. הרבה ימי דימום ודימום מאוד חזק. משום מה לא יחסתי זאת להנקה וייתכן וזה היה קשור מאוד להנקה. בכל אופן הלכתי לרופא והכל עבר טוב ולכן אפשר להוריד את הדאגה הזאת מהלב, בטח אחרי שנכנסתי להריון.
אז כיצד נכנסים להריון
אז אסכם את מסקנותי מהכניסה להריון האחרונה:
- היו רגועות, אין צורך לדאוג ובסופו של דבר אתן תיכנסו להריון.
- במידה ואתן מינקות בזמן שאתן מנסות להיכנס להריון אל תיבהלו מכל מיני תופעות של וסת לא סידרה, זה ככה'נ טבעי לגוף להסתגל אט אט לסיטואציה המורכבת הזאת מבחינתו.
- עם הנקה ניתן להיכנס להריון.
- עם הנקה קשה יותר להיכנס להריון. בנוסף לכל הוסת לא תמיד סדירה ואיתה גם הביוץ ומכאן הקושי הנוסף.
- השתמשו בערכות ביתיות לבדיקת הריון ובדיקת ביוץ. דווקא בתקופות לא ברורות של כניסה להריון יהיה הרבה יותר קל להבין את הגוף שלנו אם נבין מתי בדיוק מתרחש הביוץ.
שמחתי לשתף אתכן בחוויה שלי על כניסה להריון. אשמח לדעת גם מה אתן עברתן והאם תוכלו לחלוק מהטיפים ומהחוויות שלכן עם שאר הבנות!
תודה!