איך מתכוננים ללידה ומה שמים בתיק?

ההכנה ללידה היא אחת מהפעולות המרגיעות ביותר שאנחנו יכולות להרשות לעצמנו. אם בקורס ואם בקריאה ולמידה. ומאחר בימים אלה אני ממש לפני הלידה ומתעסקת בהכנות בלי סוף רק בשביל להיות רגועה החלטתי קצת לשפוך מניסיוני בפוסט הקרוב בהכנות שצריך לעשות כשאתן ממש לקראת הלידה.

אותן פעולות הן כל כך פשוטות וכל כך עושות טוב על הנפש שחבל לחכות לרגע האחרון ולהילחץ כפליים, לחץ כפול גם בגלל הלידה עצמה וגם בגלל שלא התכוננו ללידה ולבית החולים!

העניין הוא שחלק מהעתיד לא בדיוק צפוי כפי שכבר נראה. לדוגמא אין לנו אפשרות לדעתי בדיוק מתי נלד (חוץ מקיסרי) וגם כמה זמן נשאר בבית החולים אחרי הלידה. 
ישנם מקרים של סיבוכים (לא עלינו) שנצטרך לשהות בבית החולים יותר מיולדות אחרות, לפעמים נגיע לקראת סוף השבוע ולמרות שנרצה לצאת אחרי 48 שעות כמו שהחוק מבקש מבתי החולים, נמצא את עצמנו נשארים עוד לילה כי לא נוכל לצאת בשבת. בקיצור שום דבר לא צפוי ובטוח, ולכן צריך להיערך בהתאם. 

במאמר הקרוב אגע קודם בהכנה הממשית ללידה כמו התיק ללידה ובהמשך אגע בכל מיני הכנות שצריך לקראת הלידה, גם אם ההכנות לא קשורות ללידה עצמה. אז בואו נתחיל:

 

1. הכנת תיק ללידה

הכנת התיק ללידה אולי היא לא הדבר הקריטי ביותר, סמכו עלי הם בטח התכוננו שם לקבל יולדות שירדו להם המים בקניות בקניון… אז למה פתחנו בזה? כי מדובר בפעולה המרגיעה והפשוטה ביותר שתוכלו לעשות לפני הלידה. 
כשתתחילו להכין את התיק תבינו כמה זה עושה את העבודה, אומנם ההרגשה היא לא בדיוק של "ליסוע לחופשה משפחתית" אבל עדיין מדובר בתיק שיעזור לנו להירגע לפני הלידה, במהלכה (כן יש כמה דברים שכדאי להביא ללידה) וגם לאחר הלידה. 

אז לאחר 3 לידות (והרביעית בפתח) אני שמחה לתת לכם את הטיפים למה שכדאי להכניס לתיק לקראת הלידה:

  • בגדים להחלפה – לרוב נשהה בבית החולים שני לילות ולכן צריך להתכונן לכך בהתאם. אם הגענו לקראת סופ"ש ייתכן "וניתקע" שם גם שלושה לילות ולפעמים נרצה גם לעבור לבית מלון סמוך, לכן התכוננו בהתאם. 
    אשתף אותכן שאני בשתי הלידות הראשונות הבאתי בגדים ליומיים-שלושה, אבל בלידה השלישית גיליתי שהבגדים ממש לא הספיקו לי. העניין הוא שבשביל ההרגשה הטובה שלי אני מעוניינת לאחר הלידה לעלות על בגדים משלי (ולא החלוק של בית החולים) ובגלל ההפרשות הרבות הייתי צריכה להחליף בגדים כמה פעמים, לכן או שתישארו עם החלוק או שתביאו תיק עם כמה זוגות מכנסיים ליום.
  •  תחתונים – טוב תחתונים הרי הם חלק מהבגדים הרי, אבל בגלל הנפילות שלי בנושא וכדי למנוע מכם לפיול כאן, הם זקוקים לנקודה נפרדת. בגדול ניתן להשיג בטח ברוב בתי החולים תחתונים רב פעמיים, אבל כשני הייתי פשוט לא היו! נגמר, כן קורה. ומצאתי את עצמי בחזרה עם החלוק שאני כל כך לא אוהבת ועם אילתורים נוספים.
  • שמן עיסוי פרינאום (perineum massage) מכירה? נהוג להשתמש בשמן שומשום או שמן שקדים (עד היום השתמשתי בהצלחה בשקדים) במטרה להפחית את הקרעים בעת הלידה.
    מלבד זה שעושים זאת שבועות לפני הלידה, נהוג גם לעשות זאת ממש לפני הלידה, והמיילדות אפילו שואלות אם יש לך שמן משלך סגור וחדש. גם בשביל ההרגשה שלי וגם בשביל לא לקחת סיכון, תמיד שריינתי לעצמי בקבוקון קטן מחנות הטבע הקרובה לבית. וזה גם מה שעשיתי ללידה הקרובה (אני שבוע 39..). ממליצה.
  • רפידות הנקה – מניסיוני אין רפידות הנקה בבית חולים. עכשיו אם מדובר בלידה הראשונה שלכן ייתכן ולא תצטרכו, אם כבר עברתם לידה, יש מצב שתתפללו לרפידה או שתיים. אז תדחפו כמה לתיק, גם ככה אם אתן מתכוונות להניק תצטרכו כמות בהמשך.
  •  תרסיס לניקוי (ולתפרים) – אימי היקרה נתנה לי רעיון פיצוץ שמאוד עזר לי. אחרי הלידה, אין אפשרות לגעת למטה וגם לא לנגב אחרי השירותים. מה שאני עושה הוא לוקחת בקבוק תרסיס קטן ופשוט וממלאת אותו בבית החולים במים וקצת שמן לבנדר (השמן עוזר עם איחוי התפרים), אפשר לדעתי לשלב שמנים ייעודיים לאיחוי תפרים במקום, או רק מים. 
    למה כל זה? כי כשתרצו לנקות את עצמכן תגלו כי ברוב בתי החולים אין "בידה" וגם "בידה" לא יעזור, כי גם השימוש ב"דוש" עצמו הוא כואב בכל עוצמה ולהתקלח אי אפשר כל שתי דקות. לי אישית רק הספריי מאפשר להתנתקות.
  • ת.ז. ופרטים רפואיים – כמובן שצריך ת.ז. לשם הרישום ותהליך קבלת היולדת שאנחנו עוברים. כדאי להביא גם את תוצאות בדיקות הדם האחרונות, לא בגלל שחייבים אלא בגלל שאני זוכרת את כל השאלות שעברתי בזמן הקבלה, תוצאות בדיקת הדם פשוט יעזרו. בנוסף כדאי להביא מסמך מעקב הריון (antenatal record), רופאה הנשים שלכם בטח כבר מילא לכם מסמך כזה…
תיק ללידה

2. תכנון לו"ז

להתכונן ללידה מבחינת לוח זמנים הוא לכאורה משימה כמעט בלתי אפשרית. הרי מדובר סה"כ באירוע שאמור להפתיע אותנו, אלא אם כן קבעת תור לקיסרי ואז לכאורה הכי פשוט לתכנן את הכל מסביב. אבל לרוב לא מדובר בקיסרי ואז אנחנו צריכים לחשב מה האופציות.

אבל כשחושבים על זה, רוב הזמן אנחנו באותם מקומות, עבודה, שינה וכואבות ביניהם בבית.
לכן אם אנחנו בעבודה כדאי שנכין מישהו שיקח אותנו לבית החולים/הביתה במידת הצורך כשהצירים מגיעים או יותר מכך.
אם אנחנו בבית אנחנו צריכים שבני הזוג שלנו יזכרו שהם צריכים להיות זמינים וקרובים לבוא לקחת אותנו, אלא אם כן אין זמינות לבן הזוג או שאין בן זוג(קצת שקט זה טוב) ואז אפשר להתקשר למישהו מהמשפחה/חבר או אפילו למגן דוד אדום. ספיישל לבית חולים. חינם.

דבר נוסף וחשוב הוא במידה ויש לנו כבר ילדים בבית צריך גם לדאוג ללו"ז בשבילם. אם הם בגן צריך מישהו שיאסוף אותם, או שמי שעוזר לנו יאסוף אותם לסבא/סבתא/חברים וכד'.
אם הם עדיין לא בגן ואין מסגרת בכלל, כדאי להתארגן על מישהו משמשפחה כמובן שימשור עליהם במידת הצורך ליום או יומיים לכל מקרה שיתרחש.

3. שם לתינוק

יש משימה יותר קשה מלתת שם לתינוק שלך?  אז אולי בלידה הראשונה זה קצת יותר קל כי לרבות מאיתנו יש את השם או שניים המועדפים עליהם שהם חושבים עליהם שנים.
הבעיה היא שהגעתי ללידה הרביעית, ואומנם הפעם יש שם בן, אבל ממש נתפסתי לא מוכנה (לאבא שלום, אבל לו אין ממש "SAY" בנושא השמות).

עכשיו, אם מדובר בבן ויש ברית אז עדיף לא להילחץ אחרי הלידה וכדאי לחשוב על השם בנחת לפני. אם יש שם בת.. שכולם יאזרו בסבלנות.

4. דיבור עם בית החולים

אני רושמת את הסעיף הזה בהנחה שכבר עשיתם סקר שוק קטן או קיבלתכם המלצה קטנה מחברה/משפחה, ואתן די מרגישות בטוחות בהחלטה שלכן.

כדי להרגיש יותר טוב שווה להרים טלפון לבית החולים ולהירשם לקראת הלידה. הרישום הוא לא חובה, אבל בתי החולים שמחים לקבל רישום מראש, ולעיתים גם שולחים לכם חלק מהמידע והסטיקרים עם ת.ז. עוד לפני הלידה כדי לחסוך את הרישום בהתחלה.

האם לי יש המלצה? אוכל רק לומר שאני ילדתי בהדסה עין כרם בירושלים 3 פעמים, ובשלושתם הייתי מאוד מרוצה, עם צוות מבין ומנוסה שעבד בעיקר בלהרגיע אותי.

5. עיסוי פרינאום

שמן שקדים
שמן שקדים – מעולה גם לשבועות לפני הלידה וגם ללידה

אז מלבד שימוש בשמן עצמו ברגע הלידה, ישנו את נושא העיסוי פרינאום. מדובר בנושא שקצת לא נעים לדבר עליו מאחר וקשור למקום האינטימי. אם נסכם זאת במשפט מדובר בעיסוי לחלק התחתון של הנרתיק שמתבצע בצורת U עם שמן ייעוד, מקובל שמן שומשום או שמן שקדים.

עד כמה המסאז' הזה יעיל? (ובעקבות זאת מרגיע) במחקרו של בקמן נמצא כי ישנו שיפור בצורך לבצע חיתוך בלידה (אפיזיוטומיה) וכן טראומות שגורמות לקרעים ובצורך לבצע תפרים. אבל ההבדלים האלה נצפו בעיקר במי שלא עברה קודם לידה וגינלית (קיצור לידה ראשונה). אבל כשחושבים על זה, למה לקחת סיכון.. אם זה אולי עוזר ובטח מרגיע.. שווה לנסות.

6. בגדים ומיטה לתינוק

אז אולי זה לא בדיוק הכנה ללידה עצמה אבל מדובר בהכנה לרגע של אחרי הלידה, הרי לא נהיה בבית ביומיים של אחרי הלידה כדי לבחור ובטח לא לקנות את הדברים שאנחנו צריכים מיד לתינוק.
יש כאלה שמעדיפות להתכונן מראש לתינוק שמגיע הביתה ויש כאלה שמעדיפות לחכות.
בהתחשב לכך שלהתכונן מראש עושה טוב על הנפש, כדאי לפחות להכין מיטה לתינוק בבית, גם אם מקופלת או בקרטון בשביל הרך הנולד שיגיע איתנו הביתה. המיטה צריכה להיות פשוטה ולהתאים לתינוק שרק נולד מבחינת קשיחות המזרן, השמיכה ושאר האביזרים מסביב.

בכל אופן, תוכלו להיכנס בהמשך לרשימה המלאה לדברים שכדאי לקנות לתינוק אחרי הלידה.

 

מיטה לתינוק
מחכה לפתוח את המיטה לתינוק - כדאי שיהיה מוכן בשלף

סיכום מה להביא לבית החולים

אם אתן אוהבות את הכל מסודר, אז הכנתי לכן רשימה של כל מה שצריך בתיק לבית החולים:

  • בגדים להחלפה לעצמך (כולל תחתונים חד פעמיים, גרביים, סווטשרט ומה שאוהבים ללבוש – לדעתי לא צריך תחבושות כי תמיד יש בבית חולים אבל תביאו כמה בשביל ההרגשה)
  •  שמן שקדים ללידה עצמה(סגור וחדש)
  • חטיפים
  • מסמכים (ת.ז. שלכם, בדיקת דם אחרונה ומעקב הריון וכן מדבקות ומסמכים אם נשלחו מבית החולים)
  • רפידות הנקה
  •  תרסיס לניקוי הגייני (ראו מעלה)
  • בקבוק מים
  • יש שיגידו כדור פיזיו (בדר"כ יש בחדר הלידה, אני לא הבאתי ולא מביאה גם הפעם)
  •  הטלפון שלנו ומטען (תכניסו כבר את המטען לתיק ואם יש צורך במצלמה תכניסו גם)
 
כדאי גם לציין דברים שלא צריך לדעתי:
  • חיתולים לתינוק – אתם מקבלים בבית חולים, ולא מעט… גם כמה ספר הביתה. אבל כדאי שיהיו חיתולים בבית.
  • המון אוכל – מקבלים בבית חולים ארוחות והמשפחה/חברים שיגיעו לבקר יפוצצו אתכם ככה"נ. אז תביאו אוכל רק אם אתם ממש בררנים עם אוכל.
  • ספרים והמון דברים לפנאי – בגדול לא צריך, אחרי הלידה אנחנו מותשות ורק רוצות לישון (בין ההנקות) ולפעמים אפילו לברוח מביקורים. אם הולכים לבית המלון שליד לכמה ימים אולי יהיה צורך.
תחתונים חד פעמיים
יש דברים שהם יותר חובה מאחרים - תחתון חד פעמי ופדי הנקה

היו בקשר ושתפו!

כתיבת תגובה

האימייל לא יוצג באתר. שדות החובה מסומנים *